Preşedintele interimar, Mihai Ghimpu este obligat să dizolve Parlamentul Republicii Moldova. Acesta este verdictul dat marţi, 21 septembrie, de Curtea Contituţională de la Chişinău, după ce şeful statului a depus un document la Curte, prin care solicita să constate circumstanţele de dizolvare a Parlamentului. Decretul poate fi semnat în termen de trei luni, susţin magistraţii moldoveni. Trasmite corespondentul RFI la Chişinău, Valeria Viţu.
Preşedintele interimar, Mihai Ghimpu este obligat să dizolve Parlamentul Republicii Moldova. Acesta este verdictul dat marţi, 21 septembrie, de Curtea Contituţională de la Chişinău, după ce şeful statului a depus un document la Curte, prin care solicita să constate circumstanţele de dizolvare a Parlamentului. Decretul poate fi semnat în termen de trei luni, susţin magistraţii moldoveni. Trasmite corespondentul RFI la Chişinău, Valeria Viţu (audio).
Preşedintele Curţii Constituţionale, Dumitru Pulbere a declarat că circumstanţele care au determinat adoptarea deciziei de către magistraţi au fost nealegerea şefului statului din cele două încercări din anul 2009, dar şi rezultatele Referendumului constituţional din 5 septembrie.
Potrivit lui Pulbere, rămâne la discreţia preşedintelui interimar, Mihai Ghimpu semnarea decretului privind dizolvarea Parlamentului, dar şi anunţarea datei alegerilor parlamentare anticipate.
Nu există însă un termen exact privind emiterea decretului de dizolvare a Legislativului, iar acest lucru - spune Dumitru Pulbere - reprezintă o lacună în legislaţia Republicii Moldova. Totuşi, normele europene indică un termen de trei luni.
Juristul Partidului Comuniştilor din Republica Moldova, Sergiu Sârbu a cerut magistraţilor să emită un aviz consultativ, prin care ar oferi unele sugestii privind data semnării decretului de către Mihai Ghimpu.
Solicitarea juristului PCRM a fost res