Piaţa legală e dărâmată de lipsa antrepozitelor fiscale şi a taxelor mărite
În schimb, piaţa neagră s-a dezvoltat atât de mult încât statul pierde 500 mil. euro anual
Morariu (Garant): Băbuţele de la sate nu mai fac gem şi au ajuns să facă ţuică
Producătorii de băuturi alcoolice spun că adoptarea formei actuale a ordonanţei privind combaterea evaziunii fiscale va duce la falimentarea afacerilor. "Suntem de acord cu o lege care să contribuie la combaterea evaziunii fiscale, dar acest proiect de ordonanţă nu face decât să mărească evaziunea fiscală", afirmă Radu Morariu, directorul general al patronatului producătorilor de băuturi alcoolice Garant.
Cel puţin 3 dintre prevederile proiectului, legate de antrepozitele fiscale, sunt contestate vehement de către Garant, care apreciază că acestea îi va afecta pe toţi producătorii şi importatorii de băuturi alcoolice, ţigări şi carburanţi, prin intermediul cărora statul obţine circa o treime din încasările bugetare.
Astfel, directorul general al Garant spune că măsura prin care se revocă autorizaţia de funcţionare tuturor antrepozitelor fiscale care au o datorie mai mare de 60 de zile va duce la închiderea afacerilor producătorilor de băuturi alcoolice. "În condiţiile economice actuale, riscăm să închidem cu toţii. Noi nu ne putem plăti aceste datorii având în vedere că vânzările au scăzut din cauza crizei şi avem de recuperat sume de bani de la firme aflate în faliment sau în insolvenţă. În plus, statul care este cel mai mare datornic pentru că nu rambursează TVA datorată companiilor, ne cere să ne plătim datoriile în 60 de zile. Astfel, până la finele anului cred că toate firmele din domeniul alcoolului îşi vor închide porţile", a declarat Radu Morariu pentru Curierul Naţional.
Lipsă acută de antrepozite fiscale de depozitare
Totodată, limitarea numărului de antre