Legea nr. 448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap a fost modificată în sensul constituirii unor comisii speciale itinerante care să reverifice dosarele pentru a elimina suspiciunile privind corectitudinea acordării statutului de persoană cu handicap.
Ministrul muncii, Ioan Botiş, a precizat că o serie de controale efectuate de angajaţi ai ministerului şi de prefecturi împreună cu medici au arătat că în cazul multor dosare de handicap soluţionate favorabil există suspiciuni în ceea ce priveşte justificarea acestor decizii. „În ultimele luni am verificat peste 140.000 de cazuri şi 35.000 dintre acestea au prezentat suspiciuni de fraudare. Au fost cazuri de notorietate, în care am constatat, de exemplu, că sunt persoane care aveau atestat de nevăzător, dar posedau permis de conducere“, a declarat Botiş.
În consecinţă, guvernul a decis să creeze un nou mecanism de control care să limiteze cât mai mult posibilitatea fraudei. „În cadrul Legii nr. 448 am venit cu o modificare prin care înfiinţăm comisii de reevaluare a acestor cazuri unde există suspiciuni. Comisiile vor fi întocmite la nivel central şi vor fi mobile. Pe lista medicilor care vor face parte din aceste comisii se vor regăsi specialişti din toată ţara, iar prin extragere vor forma comisii din două-cinci persoane care se vor deplasa în fiecare judeţ şi vor reevalua fiecare dosar care a fost supus acestui proces“, a declarat ieri Ioan Botiş.
Ministrul muncii a motivat crearea acestor comisii prin faptul că trebuie constituit un mecanism de verificare a comisiilor care stabilesc calitatea de persoană cu handicap. „Nu putem trimite acelaşi dosar la comisia care a făcut evaluarea iniţială“, a explicat Botiş, precizând că a fost înfiinţată şi o comisie naţională de soluţionare a contestaţiilor. De asemenea, acesta a dat asigurări că nici o persoană cu handicap nu v