Într-un sat uitat de lume, într-o zi ploioasă din 59, în care cele câteva familii rămase se dedulceau cu somnul, un tovarăș aflat în prima sa mare misiune de culturalizare vine cu un camion, pus pe arătat un film de propagandă. Încurcat de vreme și-un minor accident cauzat de prezența inopinată a unei turme de vaci, tovarășul Tavi se încăpățânează să meargă mai departe cu proiecția și dezbaterea care nu interesează sincer pe nimeni.
Prezența Caravanei cinematografice îi cam pune pe jar pe unii dintre săteni, dar nu le perturbă, pân la urmă, firescul vieții…
În satul Pârnești, de lângă Săvârșin, ajunge prin 2008 o echipă de prospecție pentru un film. În octombrie și noiembrie 2008, un regizor aflat la al doilea său lungmetraj vine la Pârnești cu o echipă colorată și veselă, pus pe făcut un film al cărui scenariu îl scrisese pe baza unei nuvele al cărui protagonist era tovarășul despre care v-am povestit mai sus.
Echipa de la Caravana cinematografică a lui Titus Muntean a fost salutată cu bucurie, ajutată, răsfățată chiar, de localnici și nu numai.
Cartierul general a fost stabilit în Săvârșin, la un cămin al Universității Vasile Goldiș.
De dimineață se instala pârnismul, starea de muncă. La Pârnești, botezat în film Mogoș. Se filma vreo 2-3 ore, se pregăteau toate cele, se mai filma apoi dupa 6, cam până-n apus.
Seara, post-pârnismul, starea de dezbatere tovărășească la un pahar de ce-i bun și-al locului, de antren, dans și voie bună se lăsa-n toate încheieturile.
De fapt, unii își învățau rolurile, alții vizionau ce se filmase sau făceau tot felul de pregătiri pentru-a doua zi. Toate, într-un ritm comun, cu aceleași vorbe și gânduri, indiferent de limba vorbită.
S-au învățat între ei și cu toată lumea. Au stat 2 luni ca-ntr-o tabără de creație, și-au reușit să facă un film bun.
După 2 ani, o parte dintre ei, ca