Şase luni de negocieri, zece oameni implicaţi în stadiul final, câteva mii de "hârtii". Acestea sunt câteva dintre coordonatele tranzacţiei prin care operatorul de servicii medicale private Centrul Medical Unirea (CMU) preia Euroclinic Hospital & Medical Centers de la grupul financiar Eureko. Tranzacţia semnată joi la 6 dimineaţa este estimată de ZF la aproximativ 15 mil. euro, însă această sumă nu a fost confirmată de către niciuna dintre părţi.
Euroclinic, primul spital privat din România, inaugurat în 2005 după investiţii de peste 14 mil. euro, a trecut la concurenţă la a doua încercare a proprietarilor, în condiţiile în care în 2010 la masa discuţiilor s-au aflat mai puţin de 10 "peţitori". Wargha Enayati, fondatorul CMU, care acum mai păstrează 20% din acţiuni, spune că după ce a vândut către Advent la începutul anului şi-a arătat imediat disponibilitatea pentru o preluare a Euroclinic. Abia atunci grupul Eureko a demarat procedurile de evaluare a companiei şi de atragere a altor potenţiali investitori. Potrivit informaţiilor existente, la masa negocierilor s-au mai aflat şi MedLife şi Medicover.
"În poziţia în care Euroclinic este acum, are nevoie fie de investiţii agresive cu care să crească, fie de un partener. (...) Pentru Euroclinic este bine să fie parte a unui grup mai mare. Înţelegem că pieţele se schimbă, că se construiesc noi spitale şi că noi investitori intră în această piaţă. Eureko este o companie de servicii financiare. Ne-am întrebat dacă pentru noi este bine să facem spitale sau să-i lăsăm pe alţii, iar noi să ne concentrăm pe core business (activitatea de bază - n.red.)" , a spus Frans van der Ent, country manager al Eureko România, justificând decizia companiei de a vinde. El a spus că ofertele primite au fost comparate nu numai financiar, ci şi ţinând cont de alte condiţii.
Consultanţii Eureko au fost Pri