Un nou acord in 2011 cu FMI, dupa cum anunta presedintele Traian Basescu, marti, in Parlament, ca s-ar "impune" pentru Romania, nu inseamna neaparat un nou imprumut cu fondul monetar.
"Este vorba de un acord de siguranta, nu inseamna imprumut, el acorda si asistenta, privind echilibrarea... sa nu te duci in faliment, iti da niste bani pentru un moment critic si o anumita credibilitate", a declarat ministrul de Finante, Gheorghe Ialomitianu, in cadrul emisiunii Nasul, difuzata marti seara, pe B1Tv.
Despre tinta de inflatie programata pentru sfarsitul anului, Gheorghe Ialomitianu a declarat ca, din punctul lui de vedere, "calculele sunt clare, pentru ca inflatia este mai mare decat cresterea salariului mediu, luam in calcul inflatia si cresterea salariului (...) Tinta de inflatie este de peste 7% pana la sfarsitul anului, trebuie sa avem doi indicatori, PSD-ul a contrazis acest lucru, ei cred ca aveau alte calcule, nu cred ca au luat in serios acest lucru, aceasta e realitatea".
La intrebarea daca exista bani pentru salarii, pensii si datorii, ministrul Finantelor a declarat ca, daca se mentine planul actual de austeritate, nu ar trebui sa fie probleme.
"Desi situatia este grea pentru Romania, sa stiti ca aceast guvern a luat toate masurile ca cheltuielile sa fie platite, avem o prognozare si nu ne putem permite sa cheltuim ca in 2007-2008, cand lucrurile au scapat de sub cotrol, de atunci cheltuielile s-au dublat", a explicat Ialomitianu.
In privinta cifrei vehiculate de 13 milioane de persoane asistate de stat in Romania, ministrul Finantelor a confirmat ca este adevarat.
"13 milioane de asistati, da, pentru ca s-au dat foarte multe ajutoare, subventii in Romania in scop social, in scop electoral, de la Ministerul Muncii vin multe informatii ca sunt persoane care au o alta situatie materiala deca