"Cu doua zile inainte de plecare, Petrut statea absent pe bancheta din spate a unui taxi, cand, fara somatie, taximetristul s-a pornit din senin sa faca apologia litoralului bulgaresc. Ca a fost o saptamana la bulgari. Ca a bagat in el non stop, ca la micul dejun aveau sapte feluri de branza, oua [...] Ca nu apuca bine sa se rostogoleasca de la masa pana pe plaja ca aia de la hotel strangeau mesele de nunta cat vedeai cu ochii si le umpleau cu: peste, ciorba de perisoare, ciocanele de pui, salata de vinete si rosii, placinta cu carne, supa de legume, snitele si… cate si mai cate. In timp ce insira dezmatul culinar bulgaresc isi pipaia multumit burta. "5 kg am pus pe mine"," scrie Ioana Hodoiu pe blogul de calatorie theblacksea.eu.
"In aceeasi zi, pe la pranz, cosmeticiana mea, cu fata intinsa si perfect bronzata, se smulge din tacerea ei concentrata si imi spune. “Am fost la bulgari. Sunt la ani lumina fata de noi. In camera de hotel ai spatiu, domne. E mare. Ne-au schimbat prosoapele in fiecare zi. Mancare si bautura non stop, plus ca, la banii pe care i-am platit, 200 euro tot sejurul, all inclusive, a intrat si un copil pana in 12 ani moca. Pai unde gasesti asa ceva in Romania?”
Chiar? Unde gasesti? Asa ca ne-am urcat starniti in Dacia noastra Logan si am pornit cu incredere spre aceasta Mecca a taximetristilor si cosmeticienelor - Albena.
Dar pana acolo te mananca plajele semipustii si stancoase, o caldura gretoasa, cateva situri arheologice care te costa scump, domne, scump, si o crescatorie de scoici recomandata cu caldura de prietenii mei gurmanzi, care s-a dovedit a fi o porcarie".
"Daca intrebi un bulgar ce ar fi de vazut la mare, iti spune cu mandrie nationala (si este verificat in mai multe randuri) ca nu trebuie sa ratezi pesterile locuite de la Kamen Bryag, zona stancoasa cu iesire la mare intre Shabla si Kava