Luna august a adus creşteri de dobândă pentru creditele în euro, care timp de 18 luni au înregistrat scăderi, arată o analiză conso.ro. La creditele în lei, dobânzile au evoluat diferit în funcţie de tipul de credit, însă modificările au fost modeste. În ceea ce priveşte depozitele, dobânzile medii au rămas aproape neschimbate pentru a cincea lună consecutivă.
Dacă în lunile precedente ratele de dobândă la creditele în euro au avut un trend descrescător, în august acestea au trecut pe creştere, conform raportului lunar conso.ro privind evoluţia dobânzilor.
Avansul se datorează, în cea mai mare parte, creşterii indicelui Euribor, care a atins în august 2010 valori apropiate de cele înregistrate în iulie 2009. Evoluţia indicelui monetar s-a reflectat automat şi în nivelul ratelor de dobândă practicate la creditele pentru populaţie, deoarece Euribor reprezintă dobândă de referinţă la împrumuturi, conform actualelor prevederi legislative.
Cel mai important avans a fost înregistrat de ratele de dobândă pentru creditele de nevoi personale cu ipotecă. Rata medie a dobânzii a crescut cu 0,2 puncte procentuale, până la 7,9%.
Pentru celelalte tipuri de credite, ratele dobânzilor au crescut cu 0,1 puncte procentuale. La creditele imobiliare rata dobânzii a urcat până la 7,1%, la cele de nevoi personale la 12,5%, iar la creditele auto rata dobânzii a avansat de la 10,9% la 11%.
Schimbări modeste la creditele în lei
După scăderile din iulie, care au atins şi 0,5 puncte procentuale, în august ratele de dobândă la creditele în lei au înregistrat doar modificări modeste.
La creditele de nevoi personale cu ipotecă şi la cele auto, ratele de dobândă au rămas neschimbate. Astfel, rata medie a dobânzii ajunge la 12,4% - la creditele de nevoi personale cu ipotecă şi la 14,6% - la creditele auto.
Creditele imobiliare au fost