Doar câteva luni ne mai despart de momentul în care vor dispărea graniţele cu Ungaria şi Bulgaria, iar România va deveni a doua graniţă externă, ca mărime, a Spaţiului Schengen.
Aderarea, din martie 2011, la spaţiul Schengen reprezintă, pentru cei mai mulţi români, „anularea” graniţelor interne, cu Ungaria şi Bulgaria, adică trecerea liberă, prin frontierele cu aceste state, fără a mai pierde ore întregi pentru controale. Este adevărat, din martie, anul viitor, trecerea frontierelor cu statele membre Schengen, poate fi asemănată cu o călătorie în interiorul ţării. Tranzitarea se poate face, prin orice loc, la orice oră, iar cetăţenii statelor membre care călătoresc în Spaţiul Schengen trebuie să aibă asupra lor un document de identitate valabil. În prezent, potrivit Poliţiei de Frontieră,controalele la graniţele dintre România şi statele Schengen sunt minime şi consatu în verificarea documentelor şi a eventualelor bagaje. Peste 100.000 de oameni şi aproximativ 30.000 de maşini tranzitează, într-o zi obişnuită, punctele de trecere a frontierei, în special prin cele din vestul ţării.
Citiţi şi:
Pregătire în domeniul Schengen la fostul liceu de poliţie
Vom trece mai greu în Moldova şi Ucraina
Pe de altă parte, din 2011, se vor „securiza” frontierele cu Ucraina, Republica Moldova, Marea Neagră şi Serbia, pentru prevenirea şi combatearea criminalităţii transfrontaliere. Potrivit Poliţiei de Frontieră Române, controalele cu Moldova, Ucraina, Marea Neagră şi Serbia „sunt deja foarte drastice, mai ales că, de anul viitor, România va deveni a doua frontieră externă, ca mărime, din Spaţiul Schengen, după Finlanda”. De fapt securitatea integrată a frontierei vizează întărirea supravehgerii şi controlului la graniţe, cu participarea tuturor instituţiilor competente în acest domeniu. În această perioadă, Poliţia de Frontieră are responsabilitatea asig