Deversare accidentală în zona fostei Uzine de Preparare Cavnic aparţinând companiei Remin, unde se aflau depozitaţi aproximativ 30 de saci cu sulfat de zinc şi aluminiu, folosiţi ca reactivi în procesul de flotaţie. Sacii au fost spălaţi de apa de ploaie şi s-au deversat în râul Cavnic.
Jandarmii montani de la postul din Cavnic au sesizat faptul că în aval de oraşul Cavnic, apa râului cu acelaşi nume prezintă fenomenul de spumare. Prefectul Sandu Pocol a fost anunţat de situaţie şi a dispus deplasarea la faţa locului a unei comisii care să verifice situaţia semnalată, formată din reprezentanţi ai Comisariatului Judeţean al Gărzii Naţionale de Mediu, Sistemului de Gospodărire a Apelor, Instituţiei Prefectului şi Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă. La fosta flotaţie a UP Cavnic au fost prezenţi viceprimarul Marius Mărginean, reprezentanţi ai Poliţiei Cavnic, postului de jandarmi montan şi CN Remin SA.
Comisia a constat că în incinta vechii flotaţii UP Cavnic sunt depozitaţi, într-un spaţiu neprotejat de apa pluvială, aproximativ 30 de saci cu sulfat de zinc şi sulfat de aluminiu. Preciptaţiile căzute în ultima perioadă au favorizat pătrunderea apei pluviale în spaţiul de păstrare şi au inundat o parte din sacii cu substanţele chimice. De asemenea, în imediata apropiere a uşii de intrare în încăpere s-au identificat cinci butoaie cu substanţe utilizate în procesul de flotare (polipropilenă).
Sulfaţii au fost dizolvaţi de apa pluvială şi posibil şi antrenării unor cantităţi de polipropilenă, iar apa din încăpere a fost evacuată în râul Cavnic, unde după confluenţa cu acestea s-a produs fenomenul de spumare a apei râului, fără schimbarea culorii acestuia. Modificarea aspectului fizic al apei râului Cavnic este observabilă pe o distanţă de aproximativ patru kilometri, aval de oraşul Cavnic. Nu a fost înregistrată mortalitate piscicol