Stresul de zi cu zi ne determina sa dormim din ce in ce mai putin, iar medicii avertizeaza ca lipsa somnului poate duce la depresie, obezitate sau chiar decesul prematur. La toate aceste pericole barbatii sunt mai expusi decat femeile.
Un nou studiu ne arata insa ca, daca nu avem timp sa dormim, macar putem sa ne odihnim, dar nu in fata televizorului. Odihna in conditii optime este echivalentul unui somn profund.
Secretul sta insa in modul de a te odihni corect.
Matthew Edlund, doctor american, a scris si o carte despre acest subiect. Acesta a studiat ani de zile modul in care somnul are un rol esential in sanatatea nostra, de la reinoirea celulelor pana la mentinerea greutatii si a sanatii mentale.
Chiar daca si-a ajutat pacientii sa doarma mai mult si mai bine, sanatatea acestora era inca precara. Astfel a descoperit ca odihna joaca un rol esential, desi este neglijata de cei mai multi dintre noi.
"Majoritatea suntem foarte ocupati si percepem odihna ca pe o pierdere de timp, ca pe un semn de slabiciune. Odihna este insa o necesitate biologica. Avem nevoie de odihna pentru a trai asa cum avem nevoie de mancare."
Odihna nu inseamna insa sa te trantesti pe un fotoliu in fata televizorului, un mod de relaxare pe care dr. Edlund il numeste odihna pasiva. Noi avem insa nevoie de odihna activa, care te face mai eficace, reduce stresul si iti da sansa la o viata mai lunga si mai sanatoasa.
Exista 4 tipuri de odiha: sociala, mentala, psihica si spirituala(meditatie si rugaciune).
Odihna sociala
Odihna sociala inseamna sa petreci timp cu prietenii, familia sau partenerul de viata sau pur si pimplu sa vorbesti cu colegii de servici.
Indiferent de cat esti de ocupat, este vital sa ai o mica dicutie in puaza de servici. Socializarea nu este