Timişorenii se plâng de inscripţiile apărute pe ziduri tocmai renovate, însă artiştii îşi apără pasiunea. Cornel Cărpinişan, cititor Adevărul de Seară Timişoara, ne-a semnalat ieri faptul că un zid renovat de câteva zile a fost deja „marcat”.
Graffiti-ul este o artă urbană prea puţin înţeleasă în România, dar asta şi din cauza tinerilor teribilişti care nu respectă regulile nescrise ale artiştilor de acest gen. „Peste tot întâlnim numai mâzgăleli ale inconştienţilor care scriu pe pereţii proaspăt zugrăviţi. Cel mai mult m-a deranjat faptul că pe plăcile proaspăt montate la sucursala unei bănci de pe strada Gheorghe Lazăr apar astfel de mâzgăleli. Consider că trebuie găsită o soluţie la nivelul municipiului pentru a stârpi astfel de prestaţii păguboase”, este mesajul lui Cornel Cărpinişan, un cititor revoltat de aspectul distructiv al unei manifestări considerată de mulţi drept artă.
Pro şi contra graffiti
Flaviu Roua este un artist consacrat în acest gen, care a găsit modalităţi legale pentru a-şi manifesta pasiunea. „Acele semnături nu au niciun sens, nicio valoare artistică, nu au un mesaj, nimic, sunt doar manifestările alter-egoului vreunui idiot care ţine să-şi marcheze astfel teritoriul. Semnăturile erau la un moment dat un mod de comunicare între doi artişti ai graffitti-ului, dar puţini mai ştiu asta acum”, a spus tânărul timişorean.
Radu Radoslav, fost arhitect şef al oraşului, este de părere că graffiti-urile, într-un mediu controlat, sunt un lucru benefic pentru oraş. „E reprobabil când apar mâzgălituri, care nu au niciun sens, în locuri nepotrivite. Cel mai bine ar fi să existe programe, locuri speciale, clădiri pe care să fie permis acest lucru, pentru că astfel ar avea de câştigat şi oraşul, şi tinerii artişti”, a spus expertul în urbanism.
Subiect cerut de:
Maris Victor-Emanuel, Timi