Premierul Emil Boc a prezentat ieri în parlament o listă de zece măsuri pe care guvernul le-a luat pentru a combate efectele crizei economice, în replică la criticile aduse de opoziţie.
Prima pe lista de măsuri a premierului figurează menţinerea cotei unice de 16%, secondată de neimpozitarea profitului reinvestit şi scutirea la plata contribuţiilor sociale a firmelor care angajează şomeri. Altă măsură enumerată vizează scutirea de la plata contribuţiilor sociale a firmelor şi angajaţilor aflaţi în şomaj tehnic, fără de care Boc a precizat că nivelul şomajului ar fi ajuns la peste 10%.
Totodată, pe lista lui Boc a mai figurat Programul „Prima Casă“, cu 25.799 de garanţii acordate, în valoare de peste un miliard de euro, dar şi Programul „Rabla“, cu 183.000 de maşini casate şi 35.000 de maşini noi. Mai mult, premierul a afirmat că în 2010 au fost acordate garanţii pentru IMM-uri în valoare de 643 de milioane de euro, fiind amânaţi de la efectuarea plăţilor către stat agenţii economici afectaţi de criză.
În ceea ce priveşte TVA, Boc a mai susţinut că s-a menţinut cota de 5% pentru construcţia de locuinţe sociale, dar şi compensarea TVA neplătit cu cel nerambursat. Ultima măsură de pe lista premierului a vizat eliminarea, comasarea sau reducerea a aproximativ 215 taxe şi tarife cu caracter nefiscal.
„Se spune că nu am făcut nimic pentru mediul de afaceri. (...) Dacă România nu avea acordurile internaţionale prin care să consolideze rezerva valutară a BNR şi cursul ar fi fost de 5, 6 sau mai mare, care era situaţia firmelor din România? Care era situaţia cetăţenilor care au credite în valută? Am făcut un efort, am încheiat un acord cu organismele internaţionale, am realizat un parteneriat şi cu BNR pentru corelarea politicilor monetare cu cele fiscale şi banii de la FMI merg în proporţie mare la BNR, pentru consolidarea rezervei valutare şi pentru menţ