Românii pot opta pentru o vacanţă de toamnă în Capitala Culturală Europeană 2010 - Pecs, Ungaria. Sursa: Adi PîclișanSursa: Adi PîclișanSursa: Adi PîclișanSursa: Adi PîclișanSursa: Adi Pîclișan
1 /.
Fost oraş minier, cu o populaţie de numai 160.000 de locuitori, Pécs a devenit un punct de referinţă pe harta turistică a Europei după ce, în anul 2000, a intrat în Patrimoniul UNESCO. Motivul: în fosta capitală a Panoniei romanii au construit, în secolul IV, o serie de morminte subterane deasupra cărora au fost ridicate capele de rugăciune, aici fiind descoperite primele reprezentări simbolice ale lui Iisus Hristos.
Băi cu vin şi tratamente cu struguri
Turiştii români, în special cei din zona de vest a ţării, pot ajunge cel mai uşor la Pécs cu maşina, fiind vorba despre o distanţă de 300 de kilometri de la graniţa cu România. În plus, cele mai importante obiective turistice din zona Pécs se află pe o rază de 20-30 de kilometri de oraş.
Astfel de exemple sunt băile cu apă sulfurată de la Harkany, atestate din 1850, (24 kilometri de Pecs) sau spa-ul de patru stele de la Cramele Gere, în Villanyi (36 kilometri de Pecs). Cramele Gere sunt unul dintre cei mai apreciaţi producători de vin din Ungaria, iar familia Gere le oferă turiştilor care le trec pragul de la mâncăruri pregătite de chef până la băi cu vin roşu sau tratamente corporale cu extracte din struguri. Iar o noapte de cazare în hotelul de patru stele costă sub 50 de euro.
"Scopul nostru este ca oaspeţii care ne devin clienţi să fie fascinaţi de ceea ce văd, de ceea ce simt, de trataţia primită. Pur şi simplu nu am vrea ca ei să găsească aici nişte preparate pe care le-ar putea mânca oriunde altundeva, ci să revină aici, pentru că aşa ceva nu mai primesc niciunde", explică Katalin Gerene Weber.
Datorită afacerilor familiei Gere, oraşul Villanyi (cu o populaţie