Publicaţia barceloneză "El Periodico de Catalunya" a realizat un reportaj în România, pentru a vedea condiţiile în care trăiesc ţiganii pe care Europa nu-i mai vrea.
"Lângă intrarea în clădirea din cartierul Ferentari este fotografia unui tânăr decedat de curând. Fraza "Niciodată nu te vom uita" apare peste imaginea mărită la dimensiunea unei coli A4. "A murit de supradoză. Avea doar 23 de ani", a spus Mihai, locuitor al imobilului.
Citeşte şi:Ţiganii din Bărbuleşti în presa spaniolă: "Ne întoarcem în Franţa"
VIDEO Vezi imaginile filmate de iberici în cartierul bucureştean
"Este dificil să trăieşti aici. Nu e nimic de muncă, nu avem viitor. Noi, ţiganii, nu suntem bine văzuţi în propria noastră ţară şi ne simţim discriminaţi", se lamentează Mihai, cap de familie, de 50 de ani". Aşa începe reportajul jurnaliştilor de la El Periodico de Catalunya despre ţiganii din România.
Află ce i-a frapat pe jurnaliştii spanioli în apartamentele acestora
Aceştia, animaţi de polemica ultimelor săptămâni, a ţiganilor deportaţi din Franţa, precum şi a celei din ultimele zile din campania preelectorală a Partidului Popular Catalan, au plecat în România pentru a vedea, cu ochii lor, situaţia în care trăiesc ţiganii români.
Citeşte pe adevarul.es ce spun ţiganii din Ferentari despre expulzarea rromilor din Franţa
"E dificil să ne găsim de muncă, mai ales fiind ţigani", explică Nicu, de 31 de ani. "Aspectul meu fizic, culoarea pielii mele închise, mai ales, mă trădează şi nimeni nu vrea să-mi dea un loc de muncă. Ultima oară am muncit ca brutar, dar patronul mă trata foarte urât. Concetăţenii noştri nu pot înţelege că nu toţi ţiganii suntem hoţi. Nu spun că nu sunt, dar suntem mulţi şi cei care vrem să muncim şi să progresăm", mai spune Nicu, care se plânge de rasismul din România: "Pentru ei, noi suntem de vină pentru tot răul din ţară". @