Farmaciştii protestează faţă de întârzierile caselor de sănătate la plata medicamentelor gratuite şi compensate prin bannere afişate la intrarea în farmacii. Sursa: Vlad Stănescu
Deciziile Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate şi ale Ministerului Sănătăţii impuse de lipsa de resurse din sistemul medical au condus la reacţii neobişnuite din partea celor care nu şi-au primit la timp banii cuveniţi.
Astfel, Colegiul Farmacişti lor a cerut tuturor farmaciilor să afişeze bannere în care să informeze de cât timp nu au mai fost plătite de casele de asigurări. În replică, reprezentanţii asigurărilor spun că, de fapt, termenul până la care puteau face plăţile nu este de 180 de zile, cum susţin farmaciştii, ci de 210 zile.
"S-au achitat 40% din datoriile din decembrie 2009"
"Anul trecut, s-a modificat contractul-cadru astfel încât plata compensatelor eliberate de farmacii să fie făcută de asigurări nu la 60 de zile, ci la 180 de zile. Însă nici acest termen nu e respectat. Din datele noastre, acum două săptămâni s-au achitat circa 40% din datoriile pe luna decembrie 2009", afirmă vicepreşedintele Colegiului Farmaciştilor din România (CFR), Clara Popescu.
La întrebarea de ce mai eliberează medicamentele dacă nu şi-au primit banii, farmaciştii spun că îşi permit să dea compensatele pentru că distribuitorii încă îi aprovizionează. "Şi distribuitorii au prelungit termenele de plată. Sunt însă farmacii din zone rurale sau mărginaşe unde se rulează puţine medicamente, iar distribuitorii au blocat aprovizionarea", mai spune reprezentantul farmaciştilor.
Oficialii Casei de Asigurări de Sănătate a Municipiului Bucureşti (CASMB), unde au fost afişate de zilele trecute bannerele în cauză, spun că au respectat de fapt termenele la care trebuie să facă plăţile către farmacii pentru medicamente care nu sunt incluse în programel