Guvernul din umbră anunţat săptămâna trecută de liderul PNL, Crin Antonescu, a agitat apele politicii din România. Mai mult în adâncuri decât la suprafaţă, semn că gestul politic n-a fost chiar unul oarecare.
Cât despre Delegaţia Permanentă a PNL de miercuri, când dl Antonescu îşi doreşte să primească votul pentru cabinetul din umbră, există deja o aşteptare dinspre adversari, care-şi doresc ca liberalii să se certe, să se rupă sau măcar să-l pună pe Crin cu botul pe labe.
Reacţia cea mai virulentă i-a aparţinut, surprinzător (cel puţin în aparenţă), fostului lider al PSD, Mircea Geoană ("e o formă de canibalism politic la nivelul opoziţiei", pentru că, anunţând un guvern din umbră, liberalii n-ar pune serios umărul la debarcarea guvernului Boc - aceasta a fost ideea formulată de Geoană). O reacţie surprinzătoare, politic vorbind, ţinând cont de apropierea liderilor PSD şi PNL de pe vremea "soluţiei Johannis". O reacţie de înţeles, raportat la slăbiciunile omeneşti; dl Geoană e într-un context delicat - a fost pedepsit pentru că vorbea departe de linia partidului. Acum el a fost "pe linie" ştiind că-i face pe plac şefului Victor Ponta şi, desigur, dezamăgit că îşi vede compromis proiectul politic, bun sau rău, cum o fi el: parteneriatul PSD-PNL (care i-ar fi asigurat o mai bună supravieţuire politică).
Ideea de a anunţa un guvern din umbră a fost o mutare îndrăzneaţă, riscantă, deci cu miză. Crin Antonescu, dictatorul suav, continuă jocul în forţă început odată cu Congresul PNL de astă- primăvară. A cerut atunci totul sau nimic şi a obţinut totul, respectiv puteri aproape depline în partid, odată ce şi-a înlăturat toţi rivali şi le-a dat "acces la butoane" apropiaţilor săi. Acum, dl Antonescu a jucat din nou tare, anunţând un guvern din umbră din care fac parte consilieri personali şi alte personaje lipsite de sprijinul filialelor