Specialiştii din domeniu spun că bancherii profită de graba și naiviatea celor care abia așteaptă să ia un credit, oameni care nu studiază în detaliu contractul. Astfel de acțiuni pot duce în situații în care băncile şi recuperatorii de credite dau în judecată persoane decedate care nu au apucat în timpul vieţii să-şi achite ratele.
Mile Cărpenişan este "vânat" dincolo de moarte de recuperatorii de credite ai BRD
Ziarul „Adevărul” a prezentat mai multe cazuri în care persoane decedate au fost date în judecată sau urmărite după deces pentru recuperarea creditelor. În România sunt două legi în baza cărora se încheie contractele de credite. Potrivit economistului Nicolae Ţăran, legile sunt foarte bune, dar cu toate acestea se ajunge în situaţia ca morţii să fie urmăriţi pentru credite sau urmaşii lor să fie obligaţi să plătească.
EXCLUSIV Mile Cărpenişan a câştigat de dincolo de moarte războiul cu recuperatorii de credite BRD
BRD Timişoara a iertat de datorie un tânăr care a luat credit 7.000 de euro cu buletin fals
Iaşi: Băncile ţin cu dinţii de comisionul de risc
„Legislaţia este foarte bună, dar băncile nu o respectă, iar oamenii nu se pricep. Știu să scrie să citească, dar sunt analfabeți din punctul ăsta de vedere. Românii nu au o educaţie în acest sens. Au şcoli proaste la bază, nu ştiu să citească un contract, nu înţeleg, sunt lipsiţi de experienţă, dornici să obţină banii şi atunci se ajunge la nenorociri”, acestea sunt, în opinia lui Ţăran, cauzele pentru care se ajunge în situaţii limită.
Şmecherii şi naivii
Potrivit specialistului, şi în cazul persoanelor care înţeleg contractul şi vor să negocieze cu banca anumite clauze, şansele sunt minime din cauza monopolului. „Spre exemplu românii mănâncă ulei la preţ de restaurant în Germania. Aşa e şi la bănci. Există o mafie la nivel na