Primăria municipiului Focşani are fonduri doar pentru plata paznicilor de noapte. În şcolile din mediul rural, siguranţa copiilor a devenit un lux, de vreme ce în aproximativ 90% din unităţi nu a mai fost picior de paznic de mai bine de un deceniu.
În lipsa fondurilor de la Primărie, directorii unităţilor şcolare din municipiu s-au văzut nevoiţi să facă apel la bunăvoinţa părinţilor pentru a putea asigura protecţia copiilor pe timpul zilei.
De pildă, la şcoala „Ion Basgan" există doi paznici, însă aceştia trec pragul unităţii doar noaptea, deoarece aşa este stipulat în contractul de muncă.
„Ziua, securitatea este asigurată de un gardian, angajat în urmă cu şapte ani prin Comitetul de Părinţi ai şcolii. Se pare că lipsa banilor face ca siguranţa copiilor să fie mai puţin importantă decât cea a bunurilor. Pe viitor vrem să montăm şi un sistem de supraveghere cu camere video,", declară Tiberiu Dima, directorul unităţii.
Situaţia este similară şi la Şcoala „Ştefan cel Mare", acolo unde părinţii au luat anul trecut decizia de a plăti un agent de pază din propriile buzunare.
„Am angajat un agent de la o firmă de pază privată şi suntem foarte mulţumiţi de el, mai ales că în curtea şcolii funcţionează şi atelierele Liceului Auto şi Şcoala de Muzică, deci este agitaţie mai multă", spune directorul Roxana Vornic.
Cu toate că suma este modică, părinţii ar fi preferat să nu aibă şi grija paznicilor. „Dau zece lei pe an pentru plata gardianului, însă nu mi se pare corect să plătesc un serviciu care trebuie suportat de Primărie ", spune Mihai Oniga.
La ţară, fără paznic
Securitatea elevilor din mediul rural este asigurată de către personalul didactic, în condiţiile în care primăriile nu şi-au mai permis să angajeze un paznic de zeci de ani.
„Eu sunt în această şcoală de 40 de ani şi niciodată nu am avut paznic. Ziua supraveghem