Premierul Emil Boc l-a acuzat ieri pe fostul ministru al finanţelor Sebastian Vlădescu că a inclus, la începutul anului, în bugetul pentru 2010, sume de bani pentru prime, stimulente şi pentru al 13-lea salariu, lucru care, ulterior, a trebuit corectat prin reducerea salariilor cu 25% în sectorul public.
La trei săptămâni de la schimbarea lui Vlădescu din fruntea finanţelor, Emil Boc răspunde dur unei declaraţii a fostului ministru susţinînd că, dacă el ca premier şi Guvernul în ansamblu ar fi fost avertizaţi asupra acestei situaţii, salariile nu ar mai fi fost diminuate, deoarece al 13-lea salariu, primele şi stimulentele erau eliminate din timp. Emil Boc aruncă întreaga responsabilitate a unei decizii cu consecinţe importante pentru economie pe umerii unui fost membru al Cabinetului.
Salariile în sectorul public au fost diminuate cu 25%, din iulie, odată cu majorarea TVA de la 19% la 24%, în vremea în care Vlădescu era ministru de finanţe - demers menit să menţină în picioare acordul cu Fondul Monetar Internaţional şi asumat de Guvern cu toate consecinţele sale politice, cum arăta, la acea vreme, premierul.
Declaraţiile lui Boc, făcute înainte de prezentarea în Parlament a bilanţului economic al Guvenului, vin după ce duminică, în emisiunea "După 20 de ani" de la PROTV, fostul ministru de finanţe a susţinut că premierul Emil Boc are o înţelegere limitată în privinţa complexităţii dificultăţilor economice cu care se confruntă România, asta în primul rând din cauza pregătirii sale (Emil Boc are o pregătire juridică).
Dincolo de un presupus război personal între cei doi - Vlădescu s-a arătat destul de contrariat în momentul în care a fost schimbat din funcţie - iese acum la iveală lipsa de comunicare din sânul Guvernului, într-o perioadă cum nu se poate mai complicată.
Guvernul are o reală problemă în a explica decizii