Ei au recurs la acest gest deoarece reprezentanţii băncii nu au respectat prevederile ordonanţei de urgenţă potrivit căreia trebuie eliminat comisionul de risc.
Mai mulţi clienţi ai BCR au protestat ieri timp de o oră în faţa sucursalei din municipiul reşedinţă de judeţ, la iniţiativa angajaţilor de la Penitenciarul din Vaslui. Oamenii s-au plâns că banca, prin actul adiţional ataşat contractului, nu a eliminat comisionul de risc, aşa cum prevede legea, incluzând acest bir în comisionul de administrare a creditului.
„Am o rată de 330 de euro pe care o plătesc la valoarea asta de luni bune. Conform noii ordonanţe, ar fi trebuit să plătesc mai puţin deoarece comisionul de risc ar fi trebuit să dispară. Numai că a fost inclus în comisionul de administrare a contului, iar acest comision era mai mic cu aproape 30 de euro până în iunie. Ceea ce face banca se numeşte cămătărie“, s-a plâns Cristi Scutaru, unul dintre protestatari
Zeci de plângeri la OPC
O altă metodă aleasă de vasluieni pentru a-şi recupera banii plătiţi ilegal o reprezintă sesizarea către Protecţia Consumatorilor. În luna septembrie, numărul reclamanţilor s-a dublat faţă de iulie şi august.
„Am înregistrat 64 de sesizări legate de OUG 50/2010, faţă de doar 3 în luna iulie şi 28 din august. Cele mai multe dintre ele s-au dovedit a fi întemeiate, motiv pentru care unităţile bancare care nu au restituit banii opriţi ilegal din cauza comisionului de risc au fost amendate. Valoarea amenzilor aplicate până la această dată se ridică la 252.000 de lei“, ne-a declarat Dan Liviu Cain, şeful Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor.
Nu au dat explicaţii
Protestatarii au reuşit să stea de vorbă cu reprezentanţii băncii, însă au ieşit la fel de nelămuriţi cum au intrat. „Nu am rezolvat nimic. Când le-am cerut explicaţii concrete lega