Discriminarea romilor este o „problemă cotidiană” în România, unde viaţa lor este mult mai grea decât în Franţa, susţine Michele Mezard, de la organizaţia neguvernamentală franceză Romeurope, citată de Radio Free Europe/Radio Liberty, în pagina electronică. Sursa: Reuters
„În România, ei nu pot obţine un loc de muncă şi nu pot să îşi câştige existenţa. Şi în Franţa este dificil deoarece, practic, nu au acces la piaţa muncii. Dar aici reuşesc să aibă totuşi activităţi paralele, care le permit să dispună de suficiente resurse", spune Mezard. Ea mai afirmă că, în România, romii sunt nevoiţi să trăiască în ghetouri şi nu vorbesc cu cei care nu sunt de aceeaşi etnie, în timp ce în Franţa „există dialog cu populaţia franceză”.
Impresii nereprezentative
Există însă şi voci care consideră că descrierea romilor ca o comunitate exclusă din punct de vedere social este unidimensională şi bazată pe impresii nereprezentative şi deseori rasiste.
Potrivit lui Rob Kushen, director al Centrului European pentru Drepturile Romilor (CEDR), cu sediul la Budapesta, există mulţi romi bine instruiţi, care au „o viaţă productivă”.
"Dacă întrebaţi o persoană la Paris despre experienţa sa cu romii, singurul lucru pe care îl ştie sau pe care l-a văzut este un copil rom cerşind la staţia de metrou. Dar astfel este ignorat faptul că există mulţi nomazi şi romi în Franţa care au o viaţă productivă”, explică Kushen.