În plină criză, profiturile clinicilor şi spitalelor private din România sunt pe cale să se dubleze. Chiar şi cei mai nevoiaşi dintre pacienţi aleg să plătească pentru servicii medicale private
Cifrele de afaceri cumulate ale clinicilor şi spitalelor private din România se apropie de o jumătate de miliard de euro în 2010,în timp ce bugetul Ministerului Sănătăţii era de aproximativ un miliard, înainte de rectificare. Circa 20% dintre cei care au nevoie de asistenţă medicală apelează la serviciile sectorului privat, a calculat Vasile Barbu, preşedintele Asociaţiei pentru Protecţia Pacienţilor (APP). Şefii clinicilor private văd cum, pe zi ce trece, le creşte numărul de clienţi.
"E vorba de un exod al populaţiei de la serviciile medicale publice la cele private", confirmă Cătălin Popa, director general la Euroclinic - lanţ clinico-spitalicesc privat a cărui cifră de afaceri a crescut cu o treime, în 2010, ajungând la 45 de milioane de lei, aproximativ 10,5 milioane de euro, în condiţii de criză economică şi medicală, de prăbuşire a PIB şi de scădere a salariilor, atât în sectorul de stat, cât şi în cel privat.
Recent, Centrul Medical Unirea, un alt mare jucător pe piaţa serviciilor medicale, a anunţat fuziunea cu Eur-oclinic, cifrele de afaceri reunite ale celor două instituţii ajungând astfel la 29 de milioane de euro, potrivit calculelor Ziarului Financiar.
De multe ori, pacienţii sunt nevoiţi să îşi plătească anumite analize în spital, iar atunci aleg să se ducă la privat. "Toţi acţionarii din domeniul medical cunosc această situaţie, însă acest exod este unul haotic. În sensul că pacienţii nu au alternative de multe ori, fiind puşi în situaţia în care trebuie să îşi plătească anumite analize în spital şi atunci sunt tentaţi să meargă în privat, unde au alte beneficii: timpi de aşteptare scăzuţi, atenţie sporită din partea cadrelor medi