Postul patronat de Dan Diaconescu şi canalul de ştiri al lui Dan Voiculescu au cele mai multe greşeli gramaticale, potrivit unei monitorizări. Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a constatat în iunie o ameliorare a folosirii limbii române şi n-a acordat sancţiuni posturilor radio-TV.
Realitatea TV şi Antena 3, amendate de CNA pentru cazul Vîntu
CNA a refuzat să acorde licenţă unei televiziuni erotice
Din toamna lui 2007, CNA monitorizează posturile de radio şi de televiziune pentru a ţine sub observaţie exprimarea moderatorilor şi a prezentatorilor. Cea mai recentă monitorizare, realizată în perioada 1 - 30 iunie, a urmărit felul în care au folosit limba română angajaţii a 12 posturi TV - Antena 1, Antena 3, B1 TV, Kanal D, N24 Plus, OTV, Prima TV, Pro TV, Realitatea TV, TVR 1, TVR 2, TVR Cultural, dar şi cei ai posturilor Radio România Actualităţi şi Europa FM. Echipa de lingvişti care a realizat studiul a urmărit în mod special emisiunile de ştiri şi pe cele de dezbateri, monitorizând, în total, 300 de ore de programe.
Radiourile, mai cuminţi
Potrivit monitorizării, cele mai multe greşeli de folosire a limbii române au fost înregistrate la OTV (67 de greşeli) şi Antena 3 (62 de greşeli). Aceste televiziuni sunt urmate de posturile TVR 2 (57), TVR1 (47), Realitatea TV (46), Prima TV (41), N24 Plus (39), Pro TV (39), B1 (38), Antena 1 (35), Kanal D (33), TVR Cultural (27). În acelaşi interval, Radio România Actualităţi a făcut 12 greşeli, iar Europa FM 21. Comparativ cu monitorizarea precedentă, realizată pentru luna aprilie, CNA a constatat o scădere a numărului de erori la posturile radio-TV.
Greşelile editorilor OTV apar chiar şi în titlurile de pe bandă
„Avem veşti bune. Din ultimele analize rezultă faptul că numărul de greşeli pe lună la principalele posturi TV şi radio este în scădere semn