Zilnic, sute de elevi sar gardurile unităţilor de învăţământ doar ca să îşi satisfacă viciile. De cele mai multe ori, pauza dintre cursuri nici nu mai contează. Din cauză că fondurile unităţilor de învăţământ au fost reduse drastic, dar şi urmare a disponibilizărilor, mai multe şcoli au renunţat la paznici. Urmarea: elevii escaladează gardurile şcolilor nestingheriţi în căutarea câtorva fumuri de ţigară.
Gustarea, doar un pretext
De fiecare dată, elevii prinşi cu mâţa în sac spun că merg să îşi cumpere mâncare, deşi sunt trădaţi de traseul pe care îl urmează apoi, până la ascunzişurile unde pot fuma liniştiţi. „Ce vrei să fac, să stau nemâncat? N-au cum să îmi interzică asta, mi-e foame“, spune Andrei (17 ani), unul dintre elevii „dezertori“. Fumul gros din spatele blocurilor nu poate fi în niciun caz de la pateurile aburinde, ci doar de la ţigările adolecenţilor.
„În fiecare pauză, se strâng ciorchine lângă centrala termică şi fumează de la unul, la altul, semn că şi pe ei i-a atins criza“, se amuză Gică Pandele, un pensionar care locuieşte în zonă. Directorii unităţilor de învăţământ spun că elevii găsesc tot ce le trebuie la magazinele din curtea şcolii. „Au magazin aici, în curtea şcolii, au aparat de ceai şi, în recreaţii, găsesc şi covrigi. Aceasta este o scuză pentru viciile lor“, explică Alin Nicolescu, directorul interimar al Colegiului Naţional „Mihai Viteazul“ (CNMV).
Criza a concediat paznicii
Profesorii şi directorii unităţilor de învăţământ cunosc apucăturile elevilor, dar ridică neputincioşi din umeri. „Nu mai putem supraveghea aşa atent elevii pentru că am renunţat la poliţistul comunitar care ne păzea şcoala, din cauza crizei“, mai spune Alin Nicolescu, directorul CNMV. Acum, perimetrul pe care agenţii de pază trebuie să îl asigure este mult prea mare, aşa că elevii se simt mai mult decât liberi. Urmarea: