E.ON Regenerabile România, companie care are sediul la Iaşi şi este deţinută de grupul german de utilităţi E.ON, are în dezvoltare trei proiecte eoliene, cu o capacitate instalată totală de peste 100 MW, pentru finalizarea cărora ar trebui să investească 180-200 de milioane de euro, în condiţiile în care compania va decide să utilizeze echipamente noi.
Potrivit datelor Transelectrica, toate cele trei parcuri sunt localizate în regiunea Moldovei, la Vaslui. De altfel, chiar pe pagina de internet de prezentare a companiei E.ON Regenerabile România se precizează faptul că societatea este concentrată pe valorificarea potenţialului eolian din zona Moldovei.
Reprezentanţii E.ON nu au dorit să comenteze aceste informaţii până la închiderea ediţiei.
Potrivit datelor Transelectrica, transportatorul naţional de energie electrică, la începutul lunii august, nemţii aveau avize de racordare la reţea pentru trei parcuri eoliene, de câte 30, 46 şi respectiv 36 MW, toate cele trei parcuri fiind localizate în zone din Vaslui. Astfel, parcul de 30 MW ar urma să fie localizat în zona comunelor Fălciu-Berezeni, cel de 46 MW va fi amplasat la Roşieşti iar cel de 36 MW ar urma să fie construit la Vetrişoara.
Obţinerea avizului tehnic de racordare este una dintre fazele incipiente în ceea ce priveşte realizarea unui parc eolian. După această etapă mai urmează obţinerea acordului de mediu, a autorizaţiilor de înfiinţare şi de construcţie.
Ulterior se încheie contractul de racordare la reţea şi are loc punerea sub tensiune a capacităţilor pentru ca în cele din urmă Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) să elibereze licenţa de producţie a energiei, se arată în Planul Naţional de Acţiune în domeniul Energiei din Surse Regenerabile publicat pe site-ul Ministerului Economiei.
Potrivit datelor Transelectrica,