Directorul Institutului Naţional de Fizică a Pământului, prof. dr. Gheorghe Mărmureanu a dezminţit, miercuri, afirmaţia oficialilor Institutului de Geofizică S.I.Subbotin de pe lângă Academia de Ştiinţe a Ucrainei, care prognozează, în zona Vrancea, un cutremur de pămând foarte puternic.
Oamenii de ştiinţă din Ucraina au declarat, miercuri, că există posibilitatea unui seism foarte puternic, de peste şapte grade pe scara Richter, în zona Vrancea. Gheorghe Mărmureanu a precizat, pentru ediţia online a Adevărul, că "cei de acolo vor să facă, rapid, bani". "Mă surprind afirmaţiile lor, mai ales că m-am întâlnit cu ei acum două săptămâni şi nici măcar nu am discutat despre acest subiect", a mai precizat seismologul.
Iată ce au declarat seismologii din Ucraina:
Institutul de Geofizică din Kiev: "Va avea loc un seism puternic în zona Vrancea"
Directorul Institutului Naţional de Fizică a Pământului, prof. dr. Gheorghe Mărmureanu a mai adăugat că nici nu se pune problema unui cutremur major în zona Vrancea în următorii ani. "Seisme vor fi, cu siguranţă, însă vor avea o magnitudine de maximum 6 grade pe scara Richter. Un cutremur adânc, în această zonă, nu se produce mai repede de 65 de ani, aşa că, înainte de 2021 nu putem vorbi de un seism devastator în România", a explicat Mărmureanu.
Mărmureanu a mai spus că un cutremur de maximum 6 grade pe scara Richter ar putea avea loc până în 2015. "Nu va fi un seism puternic, în care să vorbim de oameni morţi. Lumea trebuie să înţeleagă că vor fi seisme, este adevărat, dar nu unele care să fie de genul aceluia din 1977", a mai adăugat directorul Institutului Naţional de Fizică a Pământului.
Specialistul îşi întemeiază afirmaţia pe faptul că viitorul seism puternic va fi unul de adâncime, iar între un cutremur de acest fel şi unul de suprafaţă, cea mai mică distanţă de până acum a fost de