Mihai Wittenberger e judecat pentru că figurează pe lista colaboratorilor cu Securitatea, dar primeşte şi indemnizaţie de revoluţionar. Arheologul clujean Mihai Wittenberger (51 de ani) recunoaşte că a dat note informative despre tatăl său, însă a făcut-o cu ştiinţa acestuia şi sub ameninţare.
Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS) i-a intentat un proces lui Mihai Wittenberger, un arheolog clujean în vârstă de 51 de ani care a colaborat în regimul trecut cu fosta Securitate.
„La cererea Secretariatului de Stat pentru Problemele Revoluţionarilor, CNSAS a reluat anul acesta studierea dosarelor revoluţionarilor. În vară m-am trezit acasă cu o citaţie. Eram dat în judecată pe motiv că figurez pe listele turnătorilor de Securitate", explică Wittenberger. CNSAS a cerut în instanţă sistarea indemnizaţiei de revoluţionar, de circa 2.000 de lei pe lună, pe care acesta o primeşte.
„Comuniştii mi-au violat adolescenţa!"
Presiunile asupra familiei Wittenberger au început în 1971, când tatăl arheologului, Carol Wittenberger, biolog, filosof şi inventator de excepţie, a publicat în revista „Era socialistă" un articol intitulat „Ce aşteaptă omul de ştiinţă de la filosofi?".
„Eram copil pe atunci, dar ţin minte că articolul cu pricina a fost mult comentat pe postul de radio Europa Liberă. Multe idei prezentate de tatăl meu în acel material au fost răstălmăcite, iar asta ne-a făcut rău", îşi aminteşte Mihai Wittenberger.
Citiţi şi: 38 de ani, rătăciţi în dosarele Securităţii
La vârsta de 16 ani, arheologul, pe atunci elev de liceu, a fost eliminat cinci zile de la şcoală, cu scopul de a fi speriat. „Pe urmă a venit la mine, în timpul orelor de curs, colonelul care-l verifica pe tatăl meu. M-a scos de la oră şi mi-a spus că, dacă nu voi semna un act pe care urma el să mi-l dicteze, voi fi e