Până acum un an sau doi, românii tentaţi a se angaja peste hotare proveneau, cu preponderenţă, din sectorul privat, dar, în prezent, tot mai mulţi bugetari se gândesc serios să ia calea străinătăţii, în contextul disponibilizărilor şi al scăderii drastice a veniturilor. Cum Spania şi Italia au încetat a fi "pământul făgăduinţei", românii sunt nevoiţi să se reorienteze către alte state ca destinaţie de emigrare.
Potrivit unui top realizat de Forbes, Luxemburg este în fruntea ţărilor europene cu cele mai mari salarii minime: 1.400 de euro, pe lună, sau de aproximativ zece ori mai mult decât în România. Potrivit incont.ro, acest salariu este aferent muncitorilor necalificaţi, a căror instruire este minimă, precum şoferii şi măturătorii de străzi.
Citeşte şi:
Harta salariilor din Spania pe comunităţi autonome
Așa se poate trăi în Spania, pe banii statului
Egali cu italienii la studii, imigranţii din Peninsulă câştigă mult mai puţin
Studiu: Cum se prezintă românii înalt calificaţi din Italia?
Tot mai mulţi muncitori din Europa de Est se orientează către aceste ţări. Străinii din Luxemburg, Olanda, Irlanda, dar şi celelalte state europene dezvoltate preferă chiar să muncească pe salarii mai mici decât minimul pe economie, decât să revină în ţările de origine, în condiţiile în care, în Letonia, salariul minim este de 343 de euro, în Bulgaria - de 240 de euro iar în România - de 140 de euro.
Iată lista ţărilor cu cele mai bune salarii minime, potrivit topului Forbes, la nivelul câştigurilor din 2009