În sezonul rece 2009-2010, au beneficiat de subvenţie din partea statului aproape 100.000 de dâmboviţeni. Ajutoarele se plătesc pentru perioada 1 noiembrie - 31 martie, iar cererile urmează a se primi începând cu luna octombrie.
Guvernul a adoptat o serie de reglementări care limitează accesul către sumele acordate de stat pentru a veni în sprijinul familiilor şi persoanelor singure pe care nu le dau banii afară din case. Cei care solicită ajutor pentru încălzirea locuinţei trebuie să completeze o listă cu bunurile şi mijloacele deţinute în proprietate, document care va fi ulterior verificat, prin sondaj. Responsabilitatea aparţine primarilor şi angajaţilor de la serviciul de asistenţă socială. De reţinut că trebuie verificate 3% din dosare, în cazul localităţilor cu peste 100.000 de locuitori şi 8%, în cazul celor cu până la 100.000 de locuitori.
Ai două case, adio ajutor de încălzire
Cuantumul ajutorului pentru încălzirea locuinţei va fi diferenţiat în funcţie de venitul solicitantului. Se încadrează să primească subvenţie de la stat toţi cei care nu au un venit care să depăşească 615 lei. Apar însă şi câteva condiţii suplimentare. Spre exemplu, nu vor mai beneficia de sprijin cei care deţin în proprietate mijloace de transport a căror capacitate cilindrică depăşeşte 1600 cmc. Totodată, vor fi scoase de la plată persoanele care, pe lângă imobilul în care locuiesc, deţin o a doua casă. “Mi se pare absurd să pierd acest sprijin pentru faptul că am moştenit pe undeva vreo căsuţă bătrânească. Ce, eu trăiesc din alea patru ziduri? Eu am nevoie de bani ca să încălzesc apartamentul”, s-a revoltat Sabin Mănescu, din Târgovişte.
5000 de lei amendă pentru declaraţie neconformă cu realitatea
În cazul în care s-a depus o declaraţie neconformă cu realitatea privind bunurile aflate în proprietate pentru a se primi ajutor de încălzire, persoanel