Nu ştim la alţii cum este, dar la noi când călătoreşti cu trenul personal ai vecini de compartiment şoarecii. Nevetiştii s-au obişnuit ca rozătoarele să le umble prin bagaje. Liceeni, mai ba.
Fetele în special se sperie de fiecare dată când apare chiţcaiul pe interval. Dar, ce să-i faci, trebuie să ajungi la destinaţie indiferent în ce condiţii. „Sunt în clasa a IX-a. Când mi-a apărut în cale, în tren, prima dată un şoarece, m-am urcat pe banchetă de frică. Acum, după mai bine de o săptămână de navetă zilnică, deja pot spune că am început să-mi înving teama. Îi caut cu privirea dinainte, ca să nu mă mai ia prin surprindere”, spune Simona Gherghescu, elevă la un liceu din Târgovişte.
Săgeata e prea scumpă, iar Personalul prea murdar
Condiţiile de transport de sorginte medievală nu i-au împiedicat pe mai marii Căilor Ferate Române să scumpească biletele de călătorie de-a valma, fără analiză. De câteva zile, plătim cu 8 procente mai mult „luxul” de a ne plimba cu trenul. Un tichet la clasa a doua pe ruta Târgovişte-Bucureşti Nord, cu Personalul, costă 8.3 Ron. Dacă vrei ceva plus de confort, plăteşti 12.9 Ron şi mergi la clasa I. Pe hârtie, că în tren alta-i situaţia, iar în Capitală ajungi după vreo două ore de chin. Călătorul cu pretenţii are la dispoziţie Săgeata Albastră şi scapă de rozătoare. Preţul biletului până la Bucureşti, 22.8 Ron. „Aleg să merg cu naşul. Stau de multe ori şi mă gândesc că şi banii ăia sunt prea mulţi pentru condiţiile din trenurile Personal. Cu Săgeata, e altceva, dar e scump pentru un om de rând ca mine. Ar fi trebuit ca statul să acorde subvenţii, că nu bogătaşii merg cu trenul, ci oamenii săraci. Ăia cu bani au jeep-uri”, spune un navetist pe ruta Târgovişte-Pietroşiţa.