Asistentele, profesorii şi kinetoterapeuţii sunt nemulţumiţi că au pierdut bani din cauza încadrării eronate a secţiei şi spun că de astăzi nu-i vor mai primi la recuperare pe pacienţii cu probleme neuromotorii.
În această dimineaţă, cele 11 cadre medicale de la secţia de Balneofizioterapie şi Recuperare Medicală a Spitalului de Pediatrie din Piteşti au întrerupt lucrul timp de o oră.
Oamenii sunt nemulţumiţi că secţia nu este încadrată corect, spun ei. Şi anume, deşi kinetoterapeuţii, profesorii şi asistenţii fac recuperare neuromotorie cu pacienţii, ei nu primesc sporul pentru condiţii deosebit de periculoase aferent acesteia.
Majoritatea pacienţilor, care vin aici sunt însă din această categorie, adică au paralizii cerebrale, distrofii musculare progresive, leziuni cerebrale post operatorii sau paralizii de plex brahial.
„Avem, în total, cam 100 de pacienţi pe zi, dintre aceştia 80% sunt pentru recuperare neuromotorie. E greu să colaborezi cu ei, îţi trebuie o răbdare fantastică. Am luat un copil de la şase luni pentru acest tip de recuperare şi acum are 10 ani”, spune asistenta şefă.
„Nu suntem apăraţi în faţa legii. Păi dacă un pacient păţeşte ceva, tot noi răspundem. Că o să ne întrebe de ce l-am lucrat, că noi nu avem voie, nefiind încadraţi în această specializare”, spune Elena Nicula, profesoară.
Salarii ciuntite de la o lună la alta
Salariaţii au beneficiat de acest spor până în luna martie a acestui an.
„Până atunci aveam salariu de 2200 de lei. Apoi mi-au tot tăiat, ba sporul, ba cei 25%, şi am ajuns la 1200 de lei. Dar restul colegilor primesc şi mai puţin, vreo 1000 de lei, că eu nu plătesc impozit din cauză că am probleme cu vederea. Pe noi ce ne mai ţine aici e faptul că ne iubim meseria”, spune Marin Nicuţă, asistent medical.
„Acest protest nu îşi are rostul. Secţia trebuie să poarte specialitatea