Conform Ministerului Agriculturii bistriţenii plătesc cele mai mari preţuri din ţară la carnea de porc, de vită şi la tomate. Cea mai ieftină carne de porc se poate cumpăra în Gorj, Harghita, Bacău şi Neamţ, iar cele mai ieftine legume în sudul ţării. Doar ouăle pot fi cumpărate în Bistriţa la preţuri ceva mai cumsecade.
Coşul zilnic este mai costisitor în Bistriţa-Năsăud decât în alte zone din ţară. Statistica cu preţurile la produsele-agroalimentare pe judeţe realizată săptămânal de Ministerul Agriculturii indică în luna septembrie scoruri mari la majoritatea produselor agroalimentare în Bistriţa.
Citeşte şi: Botoşani: O familie cheltuieşte lunar o mie de lei pe mâncare. Vezi preţurile alimentelor!
Scump la carne Carnea de porc, potrivit acestor statistici, se vinde la preţuri între 13 şi 18 lei, în timp în alte judeţe, inclusiv din vecini nu trece de 11-12 lei pe kilogram(10-11 lei în Alba, 9,5-11 lei în Bihor). Nici în Bucureşti preţul cărnii nu este atât de mare, pentru că nu depăşeşte 11 lei. Situaţia este similară în cazul cărnii de vită, care la Cluj se poate achiziţiona , conform aceloraşi statistici ale Ministerului Agriculturii , cu cel mult 10 lei însă ajunge tot la 15-18 lei în Bistriţa. Statisticile sunt confirmate de preţul din galantare. În piaţa Decebal la două dintre magazinele de producător pulpa de porc se vinde cu 13 lei iar cotletul cu 18 lei, în timp ce pulpa de mânzat costă 19 lei , iar viţelul fără os ajunge şi la 26 de lei kilogramul. Preţurile foarte mari din pieţele şi magazinele bistriţene au şi o explicaţie: procesatorii de carne din judeţ îşi aduc materia primă fie din export , fie din alte judeţe:„Nu există producători mari în judeţ, cele două ferme care mai cresc porci de exemplu nu au efective mai mari de 600 de capete. Procesatorii aduc fie din Vrancea ori Brăila, fie din Ungaria ori Austria carcasele de porc