Grupul CEZ a semnat, ieri, un act adiţional la contractul privind realizarea reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă, document care îi permite să vândă celorlalţi investitori participaţia de 9,12% din compania de proiect EnergoNuclear, se arată într-un comunicat al CEZ.
„Decizia a fost luată în concordanţă cu planul anunţat deja al grupului CEZ de a-şi concentra investiţiile în Republica Cehă şi de a-şi consolida şi dezvolta actualul portofoliu internaţional", precizează oficialii companiei.
Potrivit acestora, pentru moment, compania nu va face publice detalii suplimentare, însă va reveni cu informaţii asupra derulării acestei acţiuni.
Aseară, directorul de afaceri corporatiste în cadrul CEZ România, Adrian Borotea, a declarat, pentru „Adevărul", că CEZ a decis să se retragă din proiectul reactoarelor 3 şi 4.
"I-am anunţat deja pe ceilalţi acţionari", a precizat Borotea.
Potrivit acestuia, CEZ vrea sa caute în regiune proiecte cu un risc mai mic şi care să asigure o recuperare mai rapidă a investiţiei.
CEZ s-a retras recent şi din proiectul realizării unei termocentrale la Galaţi, în parteneriat cu Termoelectrica, o investiţie de 400 de milioane de euro.
Cea mai mare investiţie din România
Proiectul reactoarelor 3 şi 4, cea mai mare investiţie din România, este evaluat la patru miliarde de euro.
EnergoNuclear, compania care dezvoltă proiectul, are şapte acţionari. Nuclearelectrica, din partea statului român, deţine 51%.
Ceilalţi acţionari sunt CEZ (Cehia), RWE (Germania), Enel (Italia) şi GDF Suez (Franţa), fiecare având câte 9,15% din titluri, în timp ce ArcelorMittal România şi Iberdrola deţin câte 6,2% din acţiuni.
În această toamnă se va lua o decizie privind micşorarea participaţiei statului în acest proiect, întrucât, la actuala pondere de 51% din acţiuni, Nuclearelectrica ar trebui să investească dou