Modificările aduse Ordonanţei 5/2003 scot din plată aproximativ 10% dintre beneficiari, însă criza aduce mult mai mulţi.
Una dintre regulile nou introduse în actul normativ spune că persoanele care deţin maşini cu o putere a motorului de peste 1.600 cm cubi nu vor mai primi ajutoare pentru încălzire. Aceste maşini sunt considerate a fi de luz. Nu se ţine seama însă de faptul că, pe piaţă, există încă destule maşini vechi, chiar şi de peste 20 de ani, dar care au o motorizare mai mare şi nu sunt nici pe departe de lux.
O altă regulă impusă pentru acordarea ajutorului de încălzire se referă la deţinerea unei singure proprietăţi. Cei care au două imobile nu primesc ajutorul. Nici aici nu se ţine cont de valoarea celei de-a doua locuinţe, dacă poate fi locuită sau este vorba de o moştenire a unei case la ţară, aflată poate într-o stare avansată de degradare. Nici persoanele care au depozite bancare mai mari de 3.000 de lei nu vor primi ajutoare de încălzire.
Controale drastice
Ceea ce rămâne neschimbat în Ordonanţa 5/2003 este plafonul lunar maxim de 615 lei pe membru de familie. „Am primit o scrisoare de la Agenţia Judeţeană de Prestaţii Sociale prin care ni se cere să nu demarăm procedura de tipărire a cererii şi a declaraţiei pe propria răspundere pentru că ordonanţa se află în curs de modificare. Oricum ar fi, numărul beneficiarilor sigur va creşte comparativ cu iarna 2009 - 2010, pentru că au scăzut mult veniturile braşovenilor. Dacă anul trecut am avut 15.300 de beneficiari, anul acesta cred că vom trece cu mult de 20.000 de beneficiari", spune Mariana Topoliceanu, directorul Direcţiei de Servicii Sociale.
Odată cu cererea, beneficiarii trebuie să depună şi o listă a tuturor bunurilor deţinute, care vor fi verificate, prin sondaj.
Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe brasov@adeva