Franţa şi Germania avertizează : România riscă să rateze ţinta Schengen în 2011. Tot mai multe voci puternice la nivel european solicită condiţionarea aderării României la spaţiul Schengen de reformele în justiţie. Parisul şi Berlinul au avertizat că fără ridicarea Mecanismului de Cooperare şi Verificare, România riscă să nu-şi vadă atins obiectivul de a adera la spaţiul Schengen în martie anul viitor. Decizia va fi una politică şi va aparţine statelor membre, spune la RFI Cristian Ghinea, directorul Centrului Român de Politici Europene.
Franţa şi Germania avertizează : România riscă să rateze ţinta Schengen în 2011. Tot mai multe voci puternice la nivel european solicită condiţionarea aderării României la spaţiul Schengen de reformele în justiţie. Parisul şi Berlinul au avertizat că fără ridicarea Mecanismului de Cooperare şi Verificare, România riscă să nu-şi vadă atins obiectivul de a adera la spaţiul Schengen în martie anul viitor.
După ce secretarul de stat francez pentru Afaceri Europene, Pierre Lellouche a avertizat că Franţa ar putea condiţiona aderarea de ridicarea mecanismului de verificare pe justiţie şi lupta anti-corupţie, iar omologul său german, Werner Hoyer, în vizită zilele acestea la Bucureşti a spus acelaşi lucru.
"Aş fi complet nepolitic, dacă aş lăsa impresia că intrarea în Schengen poate avea loc într-un moment în care lista de îndatoriri din Tratatul de integrare în Uniunea Europeană, care include acest Mecanism nu a fost rezolvată", afirmă oficialul german.
În replică, în discursul din Parlamentul de la Bucureşti, preşedintele Traian Băsescu a insistat că nu se poate face nici o legătură între aderarea la spaţiul Schengen, care presupune îndeplinirea unor criterii tehnice şi Mecanismul de Cooperare şi Verificare.
Poziţia a fost luată în repetate rânduri şi de ministrul român de Externe, Teodor Baconschi şi ministr