Vremea nefavorabilă a făcut ca majoritatea viilor din Prahova să fie afectate.
„Nu ştiu dacă voi realiza 10% din vinul pe care l-am făcut anul trecut. Strugurii au fost mănaţi, în special, din cauza gerului din primăvară, dar şi din cauza ploilor abundente din perioada de înflorire", explică Mihai Popescu, un producător particular din Urlaţi.
Producţia slabă se reflectă, acum, în preţul foarte mare al strugurilor. Astfel, la piaţă, un kilogram de struguri de masă autohtoni se vinde cu 3,4 lei, iar un kilogram de struguri de vin costă 1- 1,5 lei. „Anul trecut, am vândut strugurii de vin şi cu 30 de bani, dar anul acesta fără 1,5 lei nici nu mă gândesc să îi dau", explică Marian Răducanu, un comerciant din piaţa Nord. În Prahova există 7.500 de hectare de viţă nobilă cu struguri de vin, 250 de hectare cu struguri de masă şi 250 de hectare cu viţă hibridă. „Abia s-a început culesul viilor, iar până acum, cantitatea raportată este de 3.600 de kilograme la hectar, la strugurii de vin, faţă de 6.200 de kilograme, cât a fost anul trecut. Este posibil, însă, ca această cantitate să mai crească", explică Marian Marcu, purtătorul de cuvânt al Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală Prahova.
Pentru ultimele noutăţi din Ploieşti, click pe poza de mai jos