De la an la an, numărul bivolilor din judeţul Sălaj scade fără ca cineva să ia vreo măsură. Dacă în 1990, erau 29.000 de capete, acum sunt doar 6.200. Judeţul Sălaj a avut tradiţie în creşterea bivolilor, dar e pe cale s-o piardă din cauza dezinteresului arătat de autorităţi creşterii acestui animal, de o mare valoare genetică şi comercială.
În pofida interesului crescut al europenilor, numărul bivolilor româneşti a scăzut de circa zece ori în doar cinci ani. Astăzi mai există în România doar 16.000-17.000 de capete. Cel mai mare număr de bubaline, adică 6.200, se află în judeţul Sălaj, dar el continuă să scadă drastic, de la an la an. Există localităţi în Transilvania în care, nu cu mulţi ani în urmă, existau bivoli în toate gospodăriile. Acum, acest animal este pe cale de a deveni o curiozitate.
Bivolul a fost exclus din toate proiectele de finanţare
Potrivit directorului Oficiului pentru Ameliorare şi Reproducţie în Zootehnie (OARZ) Sălaj, dr. ing. Ioan Cherecheş, în ultimii ani, prin diferite programe s-a încercat constituirea unor ferme de taurine, dar bivolul a fost mereu exclus din astfel de proiecte. De aceea, crescătorii de animale s-au orientat în direcţiile în care erau ajutaţi de către stat, lăsând acest animal să dispară încetul cu încetul, deşi laptele de bivoliţă este mult mai bogat, nu conţine colesterol şi nu este nici înregimentat în cotă, aşa cum este cel de vacă. De asemenea, „mozzarella“, celebra brânză italiană, este produsă din lapte de bivoliţă, provenit dintr-un nucleu iniţial din România. Sălajul este principalul exportator de bubaline în ţări precum Germania, Anglia, Elveţia, Italia, Irlanda, Ungaria, Polonia etc.
Polonezii ne vând bivolii pe bani mulţi
Directorul OARZ a mai spus că şi anul acesta au fost exportaţi bivoli din Sălaj în Italia, Germania şi Polonia. „Cumpărătorii din Polonia ne-au spus că din