Ziua Mondială fără Maşini este sărbătorită şi în România, miercuri, 22 septembrie. Coordonatorul de programe al Greenpeace România, Ionuţ Cepraga explică la RFI că efectele nocive ale transportului cu maşina sunt extrem de greu de măsurat.
Ziua Mondială fără Maşini, şi în România. Lăsaţi-vă autoturismul acasă şi încercaţi să mergeţi măcar o zi pe jos sau cu un mijloc de transport nepoluant, precum bicicleta ! Iată ce vă îndeamnă organizaţiile ecologiste din România, care marchează miercuri, 22 septembrie, Ziua Mondială fără Maşini.
Activiştii Greenpeace vor da tonul evenimentelor, care marchează această zi : echipaţi cu filtre de praf, combinezoane albe şi bannere, aceştia vor încerca să atragă atenţia pietonilor şi şoferilor asupra impactului pe care transportul auto îl are asupra mediului.
Coordonatorul de programe al Greenpeace România, Ionuţ Cepraga (audio) explică la RFI că efectele nocive ale transportului cu maşina sunt extrem de greu de măsurat.
"Ca şi cotă în emisiile globale de dioxid de carbon, transportul are undeva în jurul a 30% în Europa. În România, are cote chiar mai ridicate, date fiind particularităţile sociale şi economice de la noi. Problema ar fi chiar mai gravă decât la prima vedere : pe lângă stricarea calităţii aerului, pe lângă aglomeraţia generată în trafic şi pe lângă costurile pe care transportul individual cu maşina le comportă, transportul acesta cu maşina contribuie la încălzirea globală", spune Ionuţ Cepraga.
Sute de oraşe din întreaga Europă au participat, începând din 16 septembrie, la Săptămâna Europeană a Mobilităţii, campanie dedicată promovării unui transport urban nepoluant.
Ziua fără Maşini este punctul culminant al acestei campanii europene, care a atras din 2002 peste 2.100 de oraşe şi peste 237 de milioane de persoane. Ionuţ Cepraga (Greenpeace), în dialog cu Lea Berzuc, despre Ziua Mondia