Din despagubirile achitate in acest an, platile pentru daune materiale au fost de 1,84 milioane de lei, iar cele pentru vatamari corporale sau deces au cumulat 2,7 milioane de lei.
„FPVS are curacter social, actionand ca o plasa de siguranta pentru pagubitii din accidente rutiere care nu isi pot recupera prejudiciile in baza unei asigurari facultative sau pentru ca vinovatul nu este cunoscut ori nu este asigurat RCA. FPVS despagubeste persoanele vatamate dar aceste sume sunt recuperate cu dobanzi si alte costuri de la persoanele vinovate care aveau obligatia sa incheie o asigurare si nu a facut-o. Se desprinde o concluzie: este mai ieftin sa te asigurari decat sa mergi neasigurat”, a declarat presedintele FPVS, Ovidiu Ciobanu.
„Existenta FPVS nu inseamna ca cei care au obligatia de a se asigura RCA pot sa ignore aceasta obligatie, pentru ca in cazul in care provoaca accidente ei vor trebui sa restituie Fondului cheltuielile cu despagubirile platite plus alte cheltuieli legate de instrumentarea si lichidarea daunelor si dobanda legala aferenta”, a mai spus el.
Numarul de cazuri avizate in 2009, in cazul carora s-au deschis dosare de dauna a fost 608, din care dupa tipul prejudiciului suferit de persoane vatamata, acestea au fost 440 pentru daune materiale si 168 pentru vatamari corporale sau deces. In funtie de vehiculul vinovat pentru producerea accidentului, in 603 cazuri acestea nu era asigurat RCA, iar 5 nu au fost identificate.
Anul 2008 - an in care au fost distribuite pentru prima data in sectiile de politie din toata tara materiale informative despre F.P.V.S. si s-au desfasurat primele programe de informare a personalului Politiei Rutiere depre conditiile in care Fondul acorda despagubiri - s-a incheiat cu un numar de 383 avizari din partea persoanelor pagubite. Astfle, cresterea a fost semnificativa in urmatorul an, 2009, cand s-