În timp ce maneliştii câştigă bani „fără număr“ în plin sezon de nunţi, aflăm de la DGFP că doar nouă interpreţi din Dolj figurează în evidenţele Fiscului şi plătesc impozite la stat. Şeful Finanţelor doljene spune că nu are ce să le facă maneliştilor, ci trebuie ca aceştia să-şi declare de bunăvoie veniturile.
Impozitarea este inechitabilă în România. În timp ce intelectualii (în special cei plătiţi pe drepturi de autor, cum ar fi jurnalişti, actori, cei care fac invenţii, inovaţii şi alţii care au veniturile la vedere pe contracte sau convenţii civile) sunt umiliţi pe la cozi pentru plata câtorva lei sau zeci de lei drept contribuţii la asigurări sociale şi la şomaj, există o categorie de oameni cărora organele statului le lasă mii sau zeci de mii de euro - bani negri în buzunare şi în conturi. Şi ei trăiesc tot în România, dar pentru ei legea este mult prea blândă, iar statul nu se grăbeşte să îi impoziteze. Este vorba despre manelişti, lăutari şi alţi interpreţi care câştigă într-o lună poate şi de zece ori mai mult decât o persoană plătită pe drepturi de autor.
E plin pământul de interpreţi. În acte sunt doar nouă
Îi vedem în restaurante, îi auzim la nunţi, îi vedem chiar şi la televizor în diverse emisiuni muzicale, îi vedem coborând din limuzine luxoase, îi vedem aruncând cu bani sau chiar aruncându-se în ei cu bani „fără număr“, dar nu îi regăsim în evidenţele Fiscului doljean. Aţi văzut vreun manelist să taie chitanţă pentru prestaţia la o nuntă sau să declare bacşişul la stat? Azi văzut vreun interpret de muzică populară să taie chitanţă sau bon de casă, să emită o factură sau orice alt act doveditor? De fapt, ceea ce tot românul vede cu ochiul liber, Fiscul se face că nu vede. GdS a solicitat Direcţiei Generale a Finanţelor Publice (DGFP) Dolj date referitoare la numărul maneliştilor care sunt înregistraţi în evidenţa