Ratingul de ţară acordat României de către Coface rămâne constant, la nivelul B. Acesta caracterizează un mediu economic şi politic instabil, ”care poate să afecteze în continuare un istoric la plăţilor deja viciat”. Țara noastră se află pe aceeaşi poziţie cu Bulgaria şi uşor sub Turcia (al cărei rating de ţară este tot B, dar cu perspectivă pozitivă). Dintre ţările din regiune, cel mai bine este plasată Cehia (cu rating A2), Polonia şi Slovacia (cu A3).
Ratingul de ţară acordat României de către Coface rămâne constant, la nivelul B. Acesta caracterizează un mediu economic şi politic instabil, ”care poate să afecteze în continuare un istoric la plăţilor deja viciat”.
Țara noastră se află pe aceeaşi poziţie cu Bulgaria şi uşor sub Turcia (al cărei rating de ţară este tot B, dar cu perspectivă pozitivă). Dintre ţările din regiune, cel mai bine este plasată Cehia (cu rating A2), Polonia şi Slovacia (cu A3). Ungaria este notată cu A4, cotaţie de care a beneficiat, până în iunie 2009, şi România.
”Chiar dacă cea mai mare parte a indicatorilor macroeconomici s-au îmbunătăţit în perioada martie-iunie 2010, măsurile de austeritate aplicate de la 1 iulie vor avea un impact negativ asupra dinamicii PIB în cea de-a doua parte a anului. În plus, ca urmare a creşterii TVA de la 19% la 24%, rata inflaţiei s-a majorat la 7,6% în august de la 4,4% în iunie”, arată Cristian Ionescu, Country Cluster Manager al Coface pentru România, Bulgaria şi Slovacia.
Menţinerea ratingului de ţară al României la nivelul B se mai justifică şi prin faptul că, deşi acordurile cu instituţiile financiare internaţionale se desfăşoară normal, capacitatea Guvernului de a gestiona măsurile de austeritate este încă sub semnul întrebării.
”În plus, instabilitatea politică reapare într-un moment în care motoarele economice de recuperare sunt extrem de fragile