În ultimii 10 ani, vegetaţia Pământului a început să dea semne de “nervozitate”. Din anul 2000, copacii produc din ce în ce mai puţin oxigen. Acest fenomen, care ar putea duce, în timp, la sufocarea planetei, e pus de specialişti pe seama schimbărilor climatice provocate de poluare.
Orice proces de ardere de pe Terra, inclusiv arderile care se petrec în organisme, consumă oxigen şi degajă bioxid de carbon. În procesul de fotosinteză, plantele consumă pe timpul zilei bioxidul de carbon, alături de apă şi de radiaţii solare. Practic, aceste trei elemente constituie hrana plantelor. Ca rezultat al fotosintezei e oxigenul, care se întoarce în atmosferă şi asigură viaţa regnului animal, inclusiv a speciei umane.
Când copacii “refuză” să se mai hrănească, înseamnă că... s-au hotărât să se sinucidă... Atunci arborii nu mai consumă bioxidul de carbon şi, automat, scade cantitatea de oxigen degajată în atmosferă. Fenomenul, studiat pe baza datelor obţinute de sateliţii NASA, a fost pus de cercetătorii americani pe seama modificărilor climatice, care se petrec cu viteză din ce în ce mai mare la nivel planetar, mai ales din cauza poluării. «30% din frunze au căzut deja»
“În mod cert, modificările climatice blochează circulaţia naturală a bioxidului de carbon. Asta pentru că fotosinteza se face în limitele temperaturilor de 0 şi 45 de grade Celsius. Din păcate, am văzut că verile devin din ce în ce mai fierbinţi, cu temperaturi de peste 45 de grade la soare, lucru care stopează fotosinteza. De asemenea, iernile sunt foarte reci şi lungi.
Peste toate, am constatat că procentul copacilor cărora le putrezesc rădăcinile este din ce în ce mai mare. Faptul că arborilor le cad frunzele prematur îl putem observa chiar în Bucureşti. Suntem în septembrie şi 30% din frunze au căzut deja”, ne-a precizat Dana Vlad (foto), inginer