Aprobarea de către Consiliul de Administraţie al Depozitarului Central a tranzacţiilor OTC (Over The Counter - tranzacţii derulate în afara bursei, prin negociere directă între două părţi) a determinat reacţii puternice în rândul brokerilor, care s-au împărţit în două tabere, unii susţinând ideea în timp ce alţii se opun.
Brokerii băncilor mari de pe piaţă, care au printre clienţi şi fonduri străine de investiţii, susţin că piaţa OTC este necesară, deoarece le-ar permite să compenseze anumite deficienţe ale Bursei de la Bucureşti, cum ar fi absenţa conturilor globale. "La nivel european se lucrează preponderent prin conturi globale, care sunt mult mai facile. Procedura noastră de a deschide un cont şi de a tranzacţiona normal este foarte complicată, iar unii investitori străini pur şi simplu evită să vină din cauza asta. Pe aceşti clienţi îi poţi servi prin tranzacţii OTC", a declarat directorul de tranzacţionare al uneia dintre cele mai mari bănci de pe piaţă.
De altfel, printre susţinătorii proiectului în Consiliul de Administraţie al Depozitarului sunt Rareş Nilaş, directorul BT Securities, şi Dana-Mirela Ionescu, directorul general al Raiffeisen Capital&Investment. Proiectul a fost susţinut şi de Ovidiu Sergiu Pop, preşedintele Depozitarului.
"Tranzacţiile OTC sunt ceva normal, care trebuie să existe. Banca Mondială le-a cerut în mod expres, iar în UE ele sunt permise. În acest moment suntem o piaţă închisă total, iar dacă analizăm cererile din partea investitorilor aceste tranzacţii sunt necesare", a explicat Sergiu Pop.
Tranzacţiile OTC vor putea permite fondurilor de investiţii străine să cumpere acţiuni la companiile autohtone, fără să îşi deschidă cont la o firmă de brokeraj locală, de la un alt fond sau de la un broker, care a achiziţional anterior titlurile de la Bursă pe cont propriu. Un alt avantaj al tranzacţiilor OTC pentru inv