Existenta unei strategii europene anticoruptie, cu un mecanism de monitorizare a coruptiei din toate statele membre, idee avansata de Monica Macovei, pare sa nu le surada tuturor. Ministrul pentru Europa al Marii Britanii, David Lidington, a adus in discutie - intr-un interviu exclusiv pentru HotNews.ro - transferul de suveranitate si a aratat ca trebuie sa fie responsabilitatea membrilor UE sa lupte, individual, impotriva coruptiei. Impartasirea bunelor practici par preferabile unei strategii europene.
Romania si Bulgaria sunt considerate, oficial, cele mai corupte state din Uniunea Europeana, avand in vedere ca exista acel mecanism de cooperare si verificare asupra justitiei din cele doua tari. Totusi, coruptia nu este un fenomen specific doar lor, argument invocat de Monica Macovei, cand a propus, saptamana trecuta, o strategie europeana anticoruptie, care sa prevada si un mecanism de monitorizare a coruptiei din toate statele membre.
"Trebuie sa privim lucrurile in detaliu", a spus in interviul acordat in exclusivitate HotNews.ro ministrul pentru Europa al Marii Britanii, David Lidington. "Lupta anticoruptie este, evident, importanta. Insa o strategie europeana este important sa respecte competentele statelor membre. Pozitia guvernului britanic este foarte clara: nu vom accepta alt transfer de suveranitate, de putere dinspre Parlamentul nostru spre autoritatile europene si orice propunere de acest gen va trebui aprobata prin referendum de catre poporul britanic, daca ar presupune o schimbare a tratatelor. Si cred ca e important sa nu luam responsabilitatea de la guvernele tarilor membre de a lupta, ele insele, impotriva coruptiei", a spus oficialul britanic.
In sprijinul mai degraba a respingerii unei astfel de idei a adus ca argument si diferentele intre sistemele de justitie dintre tarile membre, motiv pentru care vede impartasi