Locuitorii judeţului Gorj vor cere oficial repatrierea rămăşiţelor pământeşti ale marelui sculptor Constantin Brâncuşi, aflate la Paris. Ideea a fost prezentată astăzi, într-un briefing de presă ţinut chiar la Poarta Sărutului, în Târgu Jiu. Sursa: Doina Petrescu
Poetul Laurian Stănchescu este cel care a propus conducerii Consiliului Judeţean (CJ) Gorj începerea formalităţilor pentru repatrierea rămăşiţelor marelui sculptor, săptămâna trecută, când a trecut prin Târgu Jiu în marşul său cultural, făcut pe jos, de la Bucureşti la Sarmizegetusa Regia.
"Vom contribui cu tot ce vom putea la înfăptuirea acestei idei, mai ales că-i suntem cât se poate de datori lui Brâncuşi. Măcar atât să putem face, mai ales că el, înainte de a muri, a dorit să-şi lase operele moştenire statului român, dar a fost refuzat de guvernul de la acea vreme. Domnul Laurian Stănchescu a aprins o scânteie cu această idee curajoasă, iar eu sper, ca nu peste multă vreme, la Hobiţa (satul natal al lui Brâncuşi) să se afle şi rămăşiţele marelui sculptor", spune preşedintele CJ Gorj, Ion Călinoiu.
Semnături pentru francezi
Laurian Stănchescu se declară optimist în ce priveşte reuşita demersului început astăzi, mai ales că speră să adune mii de semnături de la locuitori ai judeţului Gorj care să-i susţină ideea.
"Am vorbit cu foarte mulţi prieteni din Gorj şi simultan se începe acum acţiunea de strângere de semnături în foarte multe localităţi ale judeţului. Vom merge cu solicitarea şi cu semnăturile la Ambasada Franţei. Dacă va fi nevoie, vom merge şi la Paris şi, pentru această idee, suntem în stare să şi mărşăluim pe jos. Îl vrem pe Brâncuşi acasă, la Hobiţa. Refuzul comuniştilor de a-i primi operele pe motiv că acestea erau "decadente" cum se arăta într-un raport al vremii nu a fost o greşeală a poporului român, ci a guvernului comunist de la acea vreme, pentru c