Asigurarea locuintelor a devenit obligatorie de doua luni, dar niciuna din cele 13 firme de asigurari care face parte din PAID nu a facut ceva pentru a convinge sa ii dau 20 de euro. De fapt doar 40.000 din cei peste opt milioane de proprietari de locuinte din Romania au fost convinsi sa o faca, potrivit statisticilor oficiale.
Si asta nici nu pare sa fie o problema daca ne luam tocmai dupa cei autorizati de Comisia de Supraveghere a Asigurarilor sa incheie aceste polite - Pool-ul de Asigurare impotriva Dezastrelor (PAID) - care si-a propus sa asigure intre 15 si 20% din proprietari in primul an.
Asta desi legea dupa care functioneaza chiar si PAID spune clar ca cei fara asigurare incheiata pana la 15 ianuarie vor fi amendati. Adica aproximativ opt milioane de romani care au o casa.
In aceste conditii nu putem sa nu ne gandim ca autoritatile si-au propus de fapt acest lucru, iar sistemul de asigurari obligatorii a fost gandit sa functioneze de fapt din amenzi si nu din prime de asigurare. Oricum amenzile sunt mai mari decat primele.
Reprezentantii PAID nu vad nimic in neregula in aceasta situatie, iar Comisia de Supraveghere a Asigurarilor nici macar nu ne-a raspuns cand am intrebat de ce PAID isi propune sa faca in doi ani ceva obligatoriu in sase luni.
Dar pentru ca suntem obisnuiti cu lucrurile facute in ultimul moment, ne putem gandi deja cat de intensa va fi promovarea asigurarii obligatorii in ultimele doua saptamani ale perioadei de sase luni si cate stiri vom vedea despre cozile si oamenii care au auzit ca trebuie sa mai dea niste bani.
Sub 0,5% din proprietari s-au asigurat pana acum
Presedintele PAID, Marius Bulugea, anunta saptamana trecuta ca in primele 45 de zile lucratoare au fost incheiate peste 40.000 de polite de asigurare, cu un ritm mediu zilnic de 900 de polite pe z