Grupul CEZ a decis sa se retraga, pana la sfarsitul acestui an, din proiectul de constructie a reactoarelor 3 si 4 ale centralei nucleare de la Cernavoda. Contactat de HotNews.ro, Adrian Borotea, directorul de afaceri corporative al CEZ Romania, a declarat ca a existat un "concurs de proiecte" la nivelul grupului si in urma unei analize s-a decis renuntarea la proiectul de la Cernavoda. Pe zona energiei nucleare, grupul CEZ isi va concentra investitiile in Cehia si Slovacia. Borotea a mai spus ca ar fi fost "sanse mai bune" ca CEZ sa ramana in proiectul de la Cernavoda daca ar fi detinut un pachet mai mare de actiuni la compania de proiect EnergoNuclear. "Politica CEZ este de a avea pachete de actiuni majoritare", a spus Adrian Borotea. Potrivit acestuia, a existat o intentie din partea statului de a vinde o parte din participatia sa la EnergoNuclear insa discutiile pe aceasta tema nu "s-au concretizat".
De ce se retrage grupul in conditiile in care tocmai a fost demarata licitatia pentru lucrarile de inginerie si constructie a celor doua reactoare? Concret, care sunt toate motivele care stau la baza acestei decizii?
Adrian Borotea: Am facut o comparatie intre proiecte la nivel intern. In acest moment, grupul CEZ actioneaza in 10 tari si a fost un concurs de proiecte. Raman cele mai viabile proiecte fiind concentrate investitiile asupra acestora. In urma unei analize s-a decis renuntarea la proiectul de la Cernavoda.
Din punctul meu de vedere, ati renuntat pe ultima suta de metri avand in vedere ca a fost lansata licitatia.
Adrian Borotea: Mai este mult pana va fi concretizat proiectul. Faza de lansare a licitatiei nu inseamna si demararea rapida a lucrarilor. In urma licitatiei, o decizie va fi luata abia peste un an si jumatate.
Care sunt proiectele noi pe care CEZ le va concretiza cu siguranta in Romania? CEZ