Preţul aurului a fluctuat ieri aproape de un nou maxim istoric, pe fondul unul dolar slab şi al grijilor privind posibilitatea că Statele Unite ar putea anunţa noi măsuri de susţinere a creşterii economice, relatează Bloomberg. Preţul contractelor futures ale aurului de pe Bursa din New York a atins luni un nou nivel record, de 1.285,2 dolari pe uncie. În acelaşi timp, dolarul a ajuns la minimul ultimelor 5 luni, faţă de euro, din cauza temerilor că Banca Centrală a Statelor Unite ar putea anunţa că va menţine rata de dobândă monetară la nivelul actual de 0-0,25% pentru o perioadă extinsă de timp. Preţul contractelor futures cu scadenţă în decembrie a avansat cu 3,10 dolari, sau 0,2 puncte procentuale, la 1.281,3 dolari pe uncie. Preţul a oscilat între un avans de 0,2% şi o scădere de 0,4%, la Bursa de la New York.
"Principala cauză este reprezentată de nervozitatea continuă a investitorilor privind economia Statelor Unite", a afirmat Gavin Wendt, analist la MineLife Pty, adăugând că deciziile Rezervei Federale vor determina o temperare a inflaţiei care va duce la o nouă devalorizare a dolarului.
Pe piaţa din Londra, preţul aurului a scăzut ieri dimineaţă la 1.278,75 dolari lingoul, de la 1,279,25 dolari, luni dimineaţă, declin determinat de faptul că anumite companii miniere au decis să îşi vândă producţia. Totodată, dolarul a avut un declin de 0,7 puncte procentuale, faţă de euro. Aceste evoluţii sunt surprinzătoare, în contextul în care aurul şi dolarul au de obicei mişcări opuse.
Conform datelor Bloomberg, preţul aurului în lire sterline a ajuns ieri la cel mai ridicat nivel înregistrat după 1 iulie 2010.
Aurul, care a avansat anul acesta cu 17%, a depăşit performanţa din acest an a majorităţii metalelor industriale, a bondurilor de trezorerie şi a tuturor acţiunilor la nivel mondial.
Preţul aurului a fluctuat ieri aproape de un no