Noua legislaţie privind creditele populaţiei, anunţată încă din luna februarie, nu a determinat o reacţie publică din partea băncilor, care au încercat să ţină discuţiile la nivel instituţional, astfel încât clienţii să nu fie agrenaţi în dezbatere până aproape de termenul limită de implementare. În urmă cu doi ani, Parlamentul European a adoptat o directivă privind eliminarea sau limitarea comisionului de rambursare anticipată perceput de bănci clienţilor î
Noua legislaţie privind creditele populaţiei, anunţată încă din luna februarie, nu a determinat o reacţie publică din partea băncilor, care au încercat să ţină discuţiile la nivel instituţional, astfel încât clienţii să nu fie agrenaţi în dezbatere până aproape de termenul limită de implementare.
În urmă cu doi ani, Parlamentul European a adoptat o directivă privind eliminarea sau limitarea comisionului de rambursare anticipată perceput de bănci clienţilor în cazul creditelor de nevoi personale negarantate, cu valori între 200 şi 75.000 de euro. Directiva a avut ca termen limită luna iunie 2010 pentru transpunerea în legislaţiile statelor UE.
Autorităţile române au avansat încă din toamna anului trecut ideea extinderii prevederilor directivei europene la momentul transpunerii în legislaţia naţională, care s-a concretizat în luna februarie într-un proiect de ordonanţă de urgenţă elaborat de Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorului (ANPC). Băncile s-au opus încă de la început extinderii prevederilor directivei UE.
Proiectul nu a produs dezbateri ample în rândul comunităţii bancare, ai căror oficiali se pare că au sperat că au o influenţă suficient de puternică pentru a determina modificarea proiectului înainte de a fi aprobat. Mai mult, chiar şi la momentul aprobării noilor reglementări de către Guvern, în luna iunie, bancherii continuau să afirme că vor aplica prevederile o